STPM SYARIAH 2 Calon 2012

Untuk pendahuluan anda boleh muat turun

Sukatan STPM Syariah

Salam semua, di sini ustaz nak bagi tajuk-tajuk syariah 2  yang dah lama tak keluar dalam exam sekurang-kurang 3 tahun lepas. Pelajar-pelajar bolehlah study berfokus sikit, tapi jgn bergantung sgt kepada spot ni. ini cuma analisa shj.

NOTA TAJUK RAMALAN 2012

PERHATIAN Pelajar bolehlah memuat turun nota di bawah dengan mengklik pada tajuk tersebut. Semua tajuk telah dimuat naik.

Ayat Hukum:

1. Wasiat Luqman Untuk Anak-anaknya

2.Keizinan Memasuki bilik ibu bapa 2007

3. Tegahan Mengambil Harta Orang Secara Salah

4.Menjauhi Perkara Mungkar 2007

5. Hukum Menyusu Dan Mengupahnya

6.HUKUM TALAK DAN IDDAH

7. TAJUK 8 – MUAMALAH SECARA HUTANG DAN GADAIAN

8.syariah~belanja berhemat

9.tegahan mengambil yahudi dan nasrani sebagai penolong

10. BALASAN PEMBUNUHAN SECARA TIDAK SENGAJA DAN SENGAJA

Hadis Hukum

1.Allah mengangkat ilmu dengan matinya ulama

2.Memakai sutera  2007

3.Iman bertambah dan berkurang

4.Hutang Jenazah  2007

5. Tegahan Jualan secara Tipu  2007

6. Sederhana Dalam Ibadah

7.Ssebatan terhadap peminum arak  2007

8.Susuan dan konsepnya

9.Tegahan Membunuh wanita dan kanak-kanak

29 Responses to STPM SYARIAH 2 Calon 2012

  1. muhammad nur arif bin mat nasir says:

    terima kasih…

  2. abdul rahim says:

    ustaz,ada tak soalan trial stpm negeri2 lain?

  3. nurfarhana binti nasoha says:

    slm.. saya nie nak amik exam utk paper syariah.. tapi tuk private candidate.. klu ader topik-topik yang saya bleh cover utk exam tahun nie.. ye la dah bekerja nie klu nak study mcm student full time tue ssh sket.. klu ader topik-topik spot atau cara-cara nak jawab…

    hrp bleh tlg

  4. mohd tarmimi says:

    terima kasih atas perkongsian.
    saya baru 2 tahun mengajar syariah STPM di sekolah pedalaman sabah.
    semua maklumat ini sangat berguna.
    saya ada juga menyediakan beberapa bahan.
    boleh juga kongsi.

  5. cik says:

    salam ustaz.boleh tak saya dapatkan koleksi soalan syariah STPM tahun2 lepas kalau ustaz ada? email saya di mixcolorpurple@gmail.com.syukran.sangat memerlukan

  6. assalam ustaz,,saa ingin mengikuti tuisyen dgn ustaz secara online…saya calon 2011.saya hrp ustaz dpt bntu saya.antara subjk yg sy ambl ialah arab,syariah,usuluddin,p.am…

  7. Muhammad Syukri says:

    terima kasih di atas perkongsian..semoga blog ini dapat membantu dalam mendidik pelajar-pelajar yang mengambil subjek syariah..

    • nihrir says:

      Terima kasih En Syukri. Memang itulah tujuannya dapat sama berkongsi. terima kasih kerana melawat saya dalam blog yg x seberapa nie.

  8. AFIFAH says:

    ASSALAMUALAIKUM USTAZ,
    ANA AFIFAH,
    USTAZ ADA KOLEKSI SOALAN STPM SYARIAH TAHUN-TAHUN LEPAS TAK?
    SAYA JAUH DI PEDALAMAN.SANGAT SUKAR DAPATKAN SUMBER DI PUSAT BUKU BERDEKATAN.
    SYUKRAN USTAZ

  9. hafiza Omar says:

    assalamualaikum ustaz.. boleh tak ustaz cadangkan buku rujukan yang sesuai untuk subjek syariah ini? buat pengetahuan ustaz saya mengambil subjek syariah sebagai subjek tambahan saya, jadi saya tidak tahu buku yang mana sesuai untuk saya membuat rujukan.
    harap dapat dibantu
    sekian terima kasih..

    • nihrir says:

      salam saudari, saya cadangkan ke kedai buku agama, cari buku Huraian Ayat Hukum dan Huraian Hadis Hukum oleh Ustaz Abd Latif Muda, Feqah dan Usul Feqah Terbitan Pustaka Majid. Saudari boleh download sukatan syariah dalam blog saya di page stpm syariah 2 calon 2011

  10. anisah says:

    ASSALAMUALAIKUM….
    SAYA CALON PERSENDIRIAN STPM 2012….
    SAYA DAH BERUSIA 32THN & INGIN MENYAMBUNG PENGAJIAN…DALAM PEPERIKSAAN PMR & SPM (CALON PERSENDIRIAN 2010) SAYA MENDPT B+ DLM SUBJEK PENGAJIAN ISLAM…
    DAN SAYA BERMINAT UNTUK MENGAMBIL SUBJEK USULUDIN & SYARIAH….
    PD PENDPT USTAZ ADAKAH SAYA BOLEH SCORE JIKA SAYA AMBIK KEDUA2 SUBJEK TERSEBUT?
    MASALAH SAYA ADALAH SAYA SUKAR UNTUK MENDAPATKAN MENCARI BAHAN RUJUKAN.
    BOLEHKAN CADANGKAN BUKU2 NOTA LENGKAP & PADAT UNTUK KEDUA2 SUBJEK TERSEBUT…
    DAN ADAKAH BUKU2 RUJUKAN INI DLM NASKAH JAWI?
    EMAIL SAYA : kasih.rahmani@yahoo.com

  11. ABDULLAH HJ JANTAN says:

    terima ksih ustaz sebab senangkan saya baca ni

    drpd: abdullah jantan
    calon stpm 1990

  12. damia says:

    assalamualaikum , ustaz .. saya baru je nak masuk t.6 , subjek ni saya nak ambil .. ada syarat tak? sebab spm x ambil arab

    • nihrir says:

      waalaikum salam, boleh ambil, tapi agak susah sikit jika x ambik subjek pendidikan syariah islamiah masa spm.

  13. sifatul kamal says:

    asalam ustaz…….soalan ramaln bagi stpm tahun ni 2012 ader x????saya dah buat ramaln tajuk yg mungkin keluar taun ni……..tpy klu ustaz dpt bg ramaln yg ustaz da buat bley la sy buat bndingan dgn saya pnya ramlan 2…….
    tlong yer ustaz….

    • nihrir says:

      terima kasih saudara, sila lihat di page syariah stpm calon 2012 saya dah listkan dan boleh muat turun notanya sekali, cuma belum habis upload lagi.

  14. zulaika hanim says:

    asalamualaikum ustaz .. saya nk tnya . sya ni form 5 aliran perdangan & seni. dan berniat nk smbung stpm dan nk ambik subjek syariah ni. boleh kan mcm tue ? walaupun tk ambik subjek syariah spm tp sya nk ambik subjek syariah stpm nt. boleh kann ? mohon pandangan ..

    • nihrir says:

      Boleh tapi kalau ting 6 aliran biasa, subjek syariah tidak ditawarkan, boleh ambil sebagai subjek tambahan dan terpaksa belajar sendiri. STPM sekarang dah guna sistem modular iaitu sistem semester setiap semester ada ujian dari mpm dan ada pbs. itu kene tanya pk ting 6 sekolah saidari

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s